In de praktijk:

Koninginnedag Amsterdam

Koninginnedag is met name in Amsterdam voor de spoorsector altijd een spannende dag. Op deze dag is iedereen extra alert en worden er stevige voorbereidingen getroffen. Zo ook in 2010. Vanwege de grote drukte ontstaat er echter op een gegeven moment een file aan treinen. Met het perron in zicht nemen reizigers het heft in eigen hand: ze trekken (onrechtmatig) aan de noodrem, ontgrendelen deuren, stappen uit, en lopen langs het spoor verder. De politie besluit een deel van het treinverkeer rond het Centraal Station Amsterdam stil te leggen: van en naar Station Sloterdijk, en van en naar station Haarlem.

Een niet-alledaagse oplossing

Het OCCR zit bovenop de ontwikkelingen. En ziet dat door alle maatregelen rond Amsterdam het op station Leiden steeds drukker wordt met reizigers die niet verder kunnen. Er wordt direct actie ondernomen: de treinen die normaal gesproken van Leiden via Sloterdijk naar Amsterdam rijden, vormen tijdelijk een pendeldienst tot Schiphol.

Vervolgens brengen treinen uit overige richtingen de reizigers naar andere Amsterdamse stations. Een oplossing die zonder het brede overzicht en grote daadkracht van het OCCR misschien niet gevonden was, en zeker veel moeilijker uit te voeren zou zijn geweest.